Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti; bebeğin doğumundan karma dişlenmenin bitimine kadar olan dönemde; yani ortalama 12 yaşa kadar, ağız ve diş sağlığı kontrolü, bakım ve tedavilerini gerçekleştiren diş hekimliği dalıdır. Bebeğinizin ilk dişinin çıkmasından 6 ay sonra, çocuk diş hekimi tarafından muayene edilmesi uygun olacaktır. Bu muayenede bebeğinizin beslenmesi, ağız - diş bakımı ve emme alışkanlığı gibi çeşitli konularda hekiminizden bilgi almanız tavsiye edilir.

Çocukların yaşı ilerledikçe rutin muayenelere mutlaka devam edilmeli, çürük veya ağrı olması beklenmemelidir. Çocukların erken yaşta diş hekimi ile tanışması ve düzenli kontrollerinin yapılması, hem ağız – diş sağlıkları, hem de “Diş Hekimi Korkusu” gelişmemesi için tavsiye edilir.

Çocuk Diş Hekimliği

A- BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA AĞIZ BAKIMI

İlk dişler ağızda görünür görünmez temizlenmeye başlanmalıdır. Temiz bir tülbent kullanılarak sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce dişlerin silinerek temizlenmesi gerekir. Diş fırçası kullanımına bebeğin arka dişlerinin çıkmasından sonra başlanır. Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik önermek ve uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır.

Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalarlar, ancak mutlaka fırçalama sonrasında ebeveyinlerin kontrol etmesi ve gereğinde tekrar fırçalaması gerekmektedir. Okul çağındaki çocuklarda kontrol seanslarında ağız hijyeni eğitimi ve fırçalama tekniği ile ilgili bilgi verilir.


B - KORUYUCU HEKİMLİK UYGULAMALARI

Koruyucu hekimlik uygulamalarının başında fluorid terapisi ve fissür örtücü tedavileri gelmektedir. Ancak hangi yaşta ve ne şartlarda yapılabilecekleri çocuk diş hekimi tarafından belirlenmelidir. Koruyucu hekimlik uygulamalarının ana hedefi, ağrıya yol açmayan ve son derece basit uygulaması olan işlemlerle çocukların dişlerinde çürük oluşumunu engellemektir. Bu seanslar çocuğun daha sonraki diş hekimi ziyaretlerine de daha istekle gelmesi için bir fırsattır.


C- SÜT VE DAİMİ DİŞLERİN TEDAVİSİ

Erişkinlerde olduğu gibi, çocuklar hatta bebeklerde de çürükler olabilmektedir. Ancak özellikle süt dişleri, daimi dişlerden farklıdır ve tedavilerinin bir çocuk diş hekimi tarafından yapılması tavsiye edilir. Çocuk diş hekimliğinin ilk hedefi; çocuğun ağız ve diş sağlığını korumaktır. Gereğinde doğru dental tedavilerle çocuklarda oluşan ağrıyı ortadan kaldırmak, gelişimleri için büyük öneme sahip olan beslenme ve uyku düzeni alışkanlıklarını geri kazandırmak da Pedodontinin amaçları arasındadır. Problemin durumuna göre çocuklarda dolgu, ampütasyon, kanal tedavisi veya diş çekimi gibi tedaviler yapılabilmektedir. Ailelerin unutmaması gereken en önemli nokta, süt dişlerinin mutlaka tedavi ettirilmesidir. “Nasılsa düşecek” diye tedavisi ertelenen dişler neticesinde; hem çocukta genel gelişimi etkileyen sorunlar çıkabilmekte, hem de arkasından gelecek daimi dişlerde problemler yaşanabilmektedir. Ek olarak, süt dişlenmeden daimi dişlenmeye geçerken elde edilen çürüksüz bir ağız florası kalıcı dişleri de koruyacaktır; çünkü unutulmamalıdır ki, çürük bulaşıcı bir hastalıktır.


D- KORUYUCU ORTODONTİK TEDAVİ

Çene ilişkilerini etkileyen problemler süt dişlenme döneminde de ortaya çıkabilmektedir. İleride tedavisi çok daha zor olabilecek kapanış problemleri çocuk diş hekimi tarafından erken dönemde saptanıp gerekli önlemler alınabilir. İlerleyen yaşlarda ortodontik probleme yol açabilen bir diğer durum erken çekilen süt dişleridir. Bu durumda süt dişlerinin yerini korumaya yardımcı sabit veya hareketli yer tutucularla gerekli mesafeler sabitlenir ve alttan gelecek daimi dişin yeri korunmuş olur.

Dr. Dt. Songül Uluçam Ülkenli / Çocuk Diş Hekimi Uzmanı


Tedaviler