Ortodonti

Ortodonti; dişlerimiz, çenelerimiz ve yüzümüzdeki düzensizliklerin teşhisini ve tedavisini yapan diş hekimliği dalıdır.

Ortodontinin asıl amacı iyi bir kapanış sağlayarak; ısırma, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını düzeltmektir. Bu sayede kişinin özgüveni artar ve daha güzel bir gülüşe sahip olur.

 

Bilinenin aksine, ortodontik tedavi her yaşta yapılabilmektedir. Çocuklukta olduğu kadar, ileri yaşlarda da sağlıklı bir kapanışa sahip olmak genel ağız hijyeni ve diş fonksiyonları açısından çok önemlidir.

Ortodonti

• Şeffaf plaklar /Invisalign ile ortodontik tedavi:

Telsiz ortodonti veya görünmez diş telleri olarak da bilinmektedir.

Aligner ismi verilen özel şeffaf plaklar, şeffaf plastik benzeri bir malzemeden yapılırlar. Bu sayede de nikel benzeri metal alerjisi olan hastalarda çok rahat tercih edilmektedirler.

Hastaların dijital olarak ölçüleri alındıktan sonra kişiye özel olarak hazırlanmış şeffaf plaklar ile tedavi yapılmaktadır. Her bir plak günde en az 20 - 22 saat olmak üzere 1-3 hafta boyunca takılır. Hasta plakları yemeklerde ve diş fırçalamak için kendisi takıp çıkartır.

Plaklar, istenen hizalamaya ulaşılana kadar ortodontistin tedavi planına göre dişleri kademeli olarak hareket ettirecek şekilde tasarlanır. Tedavinin süresi her hastada farklılık göstermektedir.

Her yaş grubunda rahatlıkla kullanılabilen bir tedavi metodudur. Özellikle estetik kaygısı olan ve genç yaş grubu hastalarda oldukça konforlu bir tedavi yöntemidir.

 

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi nasıl yapılır?


Sabit ortodontik tedavi:

Bilinen klasik ortodontik tedavilerdir.

Dişlerin ön yüzeyine veya iç yüzeyine braket ismi verilen metal veya porselen parçaların yapıştırılması ve üzerlerine tel geçirilmesiyle diş hareketi sağlanan tedavi metodudur.

Hasta tarafından çıkarılması mümkün değildir, aylık kontroller ile tedaviler yapılmaktadır.


Hareketli veya sabit apareylerle önleyici/ortodontik tedavi:

Büyüme ve gelişim çağındaki çocuklarda gelişmiş olan bazı hatalı hareketlerin (iki çene arasına diş sokma gibi) düzeltilmesi ve bazı bozuklukların önlenmesi için kullanılan hareketli veya sabit aygıtlarla yapılan tedavilerdir. Bu aygıtlar tek çeneye veya iki çeneye uygulanabilmektedir.


Tedaviler