Restoratif Diş Hekimliği (Dolgu)

Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturması sonucunda, dişlerin mineral dokusunun çözünerek dişin minesinin bozulmasına ve çürük oluşmasına neden olmaktadırlar.

Oyuk şeklinde karşımıza çıkan ve diş sinirinin etkilenmediği diş çürüklerinin tedavisinde de dolgular kullanılmaktadır.

Günümüzde çürüklerin tedavisi için çoğunlukla kompozit yani diş rengi dolgular kullanılmaktadır. Ancak çürük alanının aşırı büyük olduğu durumlarda inley/onley olarak adlandırılan porselen dolgularla tedavi etmek gerekebilir.

Kompozit dolgular aynı zamanda halk arasında ‘bonding’ olarak da bilinen, ön dişlerin yüzeylerine yapılan estetik restorasyonlarda da kullanılmaktadır.

Restoratif Diş Hekimliği (Dolgu)

Diş çürüğünün önüne geçmek için yapılması gerekenler aslında çok basittir.

Sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması ve hergün diş ipinin düzenli kullanılması en etkili yoldur. Dişlerin iç yüzeyleri, dış yüzeyleri, çiğneyici yüzeyleri ve dilin üstü fırçalanmalı ve ara yüzlerde diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçalama sırasında florürlü bir diş macunu kullanılarak, florürün diş çürüğünü önlemedeki rolünden yararlanılmalıdır. Florürlü macunlara yardımcı olarak aynı zamanda ağız kokusunu gidererek ferahlık ve temizlik hissi veren florürlü gargaralar da kullanılabilir.

Şekerli yiyecekleri ana öğünlerde tüketmeye çalışmak ve yemek aralarında birşey yememeye gayret etmek de diğer bir önlemdir.

Elbette dişhekimine düzenli aralıklarla kontrole gitmek çürüğü önlemek ve erken yakalamak açısından en iyi yoldur.

(*Kaynak: TDB (Türk Diş Hekimleri Birliği)


Tedaviler