Protetik Tedaviler

Çeşitli nedenlerle, dişlerimiz madde kaybına uğradığında veya çekilmesi gerektiğinde onları onarmak veya yerine koymak için yapılan materyallere genel olarak PROTEZ adı verilmektedir.

Protezlerin en önemli amacı hastaların kaybettikleri çiğneme fonksiyonlarını geri kazandırmanın yanı sıra konuşmalarını ve estetik görünüşlerini düzeltmektir.

Bu sayede hastaların yaşam kalitesi yükselmiş olur.

Protetik Tedaviler

Yıllar içerisinde; yemek yeme, çiğneme, yutkunma ve bazen diş gıcırdatma problemi sonucunda, dişler farklı oranlarda aşınabilirler.

Ayrıca çürükler ve kaza sonucunda dişlerin bazı bölümlerinde kırılmalar oluşabilir.

Bu gibi durumlarda, kron adı verilen protezler ile dişlerin kaybolan yapıları, tekrar yerine konur.


Dişlerin kaybedilmesi sonucunda ise eğer kaybedilen dişin önünde ve arkasında dişler varsa onları destek alarak sabit köprüler yapılabilir.


Ancak çeşitli sebeplerle ağızda kalan dişler köprüyü taşıyamayacak durumdaysa veya çoklu diş eksikliği varsa o durumda takıp çıkarılabilen hareketli protezlere başvurmak gerekebilir.


Ağızda hiç diş olmaması durumda ise tam protezler ile tedavi edilir. Elbette kaybedilen dişler yerine kemik içine yerleştirilen implantlar ile de tedaviler tamamlanabilmektedir. Ancak her hasta implant için uygun kriterleri taşımayabilir.

*Kaynak: TDB (Türk Diş Hekimleri Birliği)


Tedaviler