İmplant

İmplantlar, dişlerini kaybeden hastaların çene kemiği içine operasyonla yerleştirilen saf titanyum ya da titanyum alaşımlarından yapılmış metal yapılardır.

Son dönemlerde metal implantlar haricinde estetik bölgelerde zirkonyum esaslı (beyaz) implantlar da kullanılmaktadır.

 

İmplant

İmplantlar, hastaların kaybedilen dişlerinin yerinde kullanılarak üzerlerine yapılan protezlerle çiğneme fonksiyonun geri kazanılmasını hedefler.

 

 


İmplant her ne kadar sıklıkla yapılan bir tedavi olsa da her hasta için uygun bir tedavi değildir.

Sistemik bazı rahatsızlıkları olan, aşırı sigara içen, ağız hijyeni kötü olan ve sağlıklı diş etlerine sahip olmayan hastalarda implant tedavileri risklidir ve başarısızlıkla sonuçlanabilir.

Aynı zamanda implantın yerleştirileceği alandaki kemik seviyesinin yetersiz olduğu durumlarda implant yapılması mümkün olmayabilir.


İmplantlar hangi durumlarda yapılabilir?

Kemik ve implant yapılacak bölgenin durumuna göre, tek veya çoklu diş kayıplarının yanı sıra tam dişsiz vakalarda da implant yapılabilmektedir. Yapılacak olan implantların çeşit ve markalarına hastanın durumuna göre hekimler karar vermektedir. Bu karar alınırken, genel olarak panoromik röntgen incelemesi yeterli olurken, bazı durumlarda hastaların tomografi çektirmesi gerekmektedir.


Hiç dişi olmayan hastalar implant yaptırabilir mi?

Ağzında hiç dişi kalmamış olan hastalarda, kemik yapısı uygun ve aranan diğer şartlar sağlanmışsa alt ve üst çenelere 6-8-10 adet implant yapılarak üzerine sanki hastanın kendi dişleriymiş gibi sabit restorasyonlar yapılabilir.

Yine tüm dişsiz hastalarda eğer arka bölgeler implant yerleştirilmesine uygun değilse, özel olarak geliştirilen implant ve bağlantı parçaları ile az sayıda yapılabilecek implantların üzerine bile All-on-4 ve All-on-6 olarak adlandırılan yöntemlerle yine sabit restorasyonlar yapılabilir.

Kemik yapısı ve şartları her çenede sadece 2-4 implant yapılabilecek durumda olan tüm dişsiz hastalarda ise yerleştirilen implantlar hareketli protezlerin tutuculuğunun arttırılmasında kullanılır. Bu sayede hareketli protezi yemek yeme ve konuşma sırasında oynayan hastalar çok daha konforlu bir yaşam sürerler.


Tedaviler